Tanden knarsen – Bruxisme

Een veel gemelde klacht is tandenknarsen of het klemmen van de kaken. Dit noemen we ook wel bruxisme. Tanden worden hard over elkaar geschoven welke een schurend en knarsend geluid geeft. Dit knarsen gebeurt overwegend ’s nachts. Het klemmen van de kaken zien we ook overdag. Tanden slijten hierdoor harder, de kauwspieren kunnen pijnlijk aanvoelen, slapeloosheid of chronische pijn kan hierdoor ontstaan. Daarnaast kan door het dikker worden van de kauwspier het aanzicht van het gelaat veranderen door het meer scherp of hoekig worden van de kaaklijn.

Ik heb interesse

Prijzen

Masseter behandelen1 zone botox€ 150,-
Temporalis behandelen1 zone botox€ 150,-
Masseter en temporalis behandelen2 zones botox€ 250,-

Oorzaak

De oorzaak van deze klachten is wisselend en vaak moeilijk te achterhalen. Oorzaken kunnen onder andere worden gevonden in:

  • Slaapstoornissen
  • Stress
  • gebruik van alcohol, sigaretten en/of drugs
  • ziekte van het zenuwstelsel (ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington)

Meestal is niet één oorzaak aan te wijzen maar zijn meerdere factoren die een rol spelen in het ontstaan van de klachten.

Het stellen van de diagnose?

Vaak komen de patiënten met Bruxisme via de tandarts of kaakchirurg bij Dr Marc Injectables. De tandarts of kaakchirurg heeft je onderzocht en gekeken of er nadelige gevolgen voor het gebit of voor de slijmvliezen van de wangen zijn. Mogelijke oorzaken zijn via die route al vaak onderzocht.

Klachten

De klachten de patiënten aangeven zijn meestal:

  • Slapeloosheid
  • Chronische pijn
  • Pijnlijke en dikke kauwspier door het overmatig gebruik van de kauwspier
  • Verandering van het aanzicht, zoals een scherpe of hoekige kaaklijn
  • Tandgevoeligheid en/of slijtvlakken op de tanden

Aan de hand van deze klachten kan vaak de diagnose al worden gesteld, soms echter wordt er ook een slaaponderzoek gedaan waarbij tijdens de slaap de spanning in de kauwspieren is gemeten en ademhalingspatronen en hersenactiviteit is onderzocht en geregistreerd. Dit onderzoek vindt meestal plaats in het ziekenhuis of speciale klinieken die zich met slaap/waakonderzoek bezig houden. Deze onderzoeken worden pas gedaan na doorverwijzing van een tandarts-gnatholoog.

Behandeling van tandenknarsen / bruxisme?

Veelal is via de tandarts of gnatholoog al een behandeling ingezet. Denk hierbij aan behandelingen als een bitje voor de nacht welke beschermd tegen slijtage en als doel heeft de spanning in de spieren te verminderen. Verder moeten natuurlijk oorzakelijk factoren worden weggenomen.

Ook wordt men soms verwezen naar de kaakfysiotherapeut om met behulp van diverse oefeningen de spanning in de spieren te verminderen en het klemmen te doen afnemen. Eventueel psychologische ondersteuning kan worden geboden als stress een oorzaak is van de klachten.

Ik heb interesse

Maak kennis met onze specialisten

De artsen van ME Clinics zijn allen medisch specialist en hebben naast hun 6 jarige basisopleiding ook een 6 jarige specialisatie achter de rug. Ze zijn zowel nationaal als internationaal getraind en hebben inmiddels een ruimte ervaring op het gebied van de cosmetische geneeskunde.
Alle specialisten

Drs. Marc van Tilburg

Lees meer

Drs. Sharon Muller

Lees meer

Drs. Olaf Vrooman

Lees meer

Drs. Ruben Belder

Lees meer