Migraine – Hoofdpijn

Heb jij veel last van hoofdpijn, het idee dat de spieren als een klem om je hoofd zitten, of zelfs migraine klachten, soms kan botox dan ook werken.

Ik heb interesse

Prijzen

1 zonekeuze uit: Frons - Voorhoofd - Slapen - Nek€ 150,-
2 zoneskeuze uit: Frons - Voorhoofd - Slapen - Nek€ 250,-
3 zones:keuze uit: Frons - Voorhoofd - Slapen - Nek€ 325,-
4 zones:Frons - Voorhoofd - Slapen - Nek€ 400,-

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn is wat anders dan migraine. Deze hoofdpijn is heftig, meestal niet acuut, sluipt er als het ware meer in en kent ook wat andere symptomen dan migraine. Meestal zijn mensen hier niet misselijk bij en de pijn is vaak wat minder heftig. De hoofdpijn is vaak minder heftig dan bij migraine en vaker het gevolg van factoren als drukte, externe prikkels, droge lucht/slechte ventilatie, tekort aan slaan een verkeerde zit-/werkhouding en/of onvoldoende (water) drinken.

Wat is migraine?

Migraine is niet als een normale hoofdpijn, het is een ziekte of hersenaandoening. Het voorkomen van migraine lijkt gedeeltelijk ook erfelijk, waardoor je het vaker in families ziet voorkomen.

De pijn komt in aanvallen die kunnen van variëren van enkele uren tot enkele dagen. Soms worden deze aanvallen uitgelokt door externe prikkels, maar ook hormonale cyclus kan een aanval uitlokken.

Van de oorzaak van migraine weten we nog weinig, wel dat het echt een ziekte is en niet iets “psychisch”. Bij migraine hebben mensen vaak ook bijkomende klachten als misselijkheid, braken, gevoeligheid voor prikkels van buitenaf als licht, geluid of geur. Daarnaast hebben mensen soms ook visuele hallucinaties (migraine met aura).

Voor deze klachten wordt meestal medicatie voorgeschreven door huisarts of neuroloog. Bij een aanval van migraine trekken de meeste patiënten zich terug in een rustige, vaak donkere kamer tot de klachten over zijn.

Spanningshoofdpijn/migraine behandelen met botox:

Botox is door de FDA, de Amerikaanse toezichthouder goedgekeurd voor de behandeling van chronische migraine. De gedachte is dat één van de uitlokkende factoren voor migraine, en daarmee ook voor spanningshoofdpijn het onbewust aanspannen van spieren in/rondom het gelaat. En omdat botox de spanning in de spieren kan doen verminderen kan hiermee één van de uitlokkers worden weggenomen.

Werkt botox altijd bij de behandeling van spanningshoofdpijn/migraine?

Nee helaas niet. Je kunt je voorstellen dat als een uitlokker voor migraine de maandelijkse cyclus is, een botox behandeling niet veel effect zal hebben. We moeten er dan ook zeker van zijn dat de spanning in de spieren hier een uitlokkende factor is. De klachten die worden beschreven zijn dan ook meestal druk op/rond de ogen of pijn komend vanuit de slapen of de nek. Ook het gevoel alsof iemand met een hamer op het hoofd slaat is een klacht die vaker wordt genoemd bij mensen bij wie de behandeling zou kunnen werken. Een succesvolle behandeling vinden wij als mensen geen, minder vaak of minder hevige klachten heeft. Uit wetenschappelijk onderzoek lijkt naar voren te komen de gemiddeld het aantal ziekte dagen afneemt van 7 naar 1 per maand.

Wat doen we bij een botoxbehandeling vanwege spanningshoofdpijn/migraine?

Ten eerste zullen we uitvragen wat de klachten zijn en kijken of spierspanning een mogelijke oorzaak is van de klachten. Mocht dit zo zijn moeten we samen bepalen vanuit welke spiergroep de klachten het meest worden geprikkeld. Vaak is dit het voorhoofd of tussen de ogen, achter op het hoofd, bij de aanhechting van de spieren in de nek aan de schedel en bij de slapen.

Bij de behandeling zullen we met het injecteren van botox de spanning in de spieren terugbrengen in de hoop hiermee de klachten te laten verminderen. Pas na de behandeling kunnen we evalueren of het heeft gewerkt en helaas nooit vooraf garanderen.

De behandeling zelf duurt maar kort (enkele minuten) en kunnen aansluitend aan het consult worden gedaan, gemiddeld zal het totale consult 30 minuten duren. Een herhaal behandeling duurt meestal wat korter.

Ik heb interesse

Maak kennis met onze specialisten

De artsen van ME Clinics zijn allen medisch specialist en hebben naast hun 6 jarige basisopleiding ook een 6 jarige specialisatie achter de rug. Ze zijn zowel nationaal als internationaal getraind en hebben inmiddels een ruimte ervaring op het gebied van de cosmetische geneeskunde.
Alle specialisten

Drs. Marc van Tilburg

Lees meer

Drs. Sharon Muller

Lees meer

Drs. Olaf Vrooman

Lees meer

Drs. Ruben Belder

Lees meer