Hyperhidrosis – Overmatig transpireren / zweten

Hyperhidrosis, ook wel overmatig transpireren is een veel voorkomende klacht. Transpireren moeten we allemaal om onze temperatuur goed te regelen. Echter als dit transpireren in overmaat gebeurd kan het erg hinderlijk en sociaal invaliderend zijn. Dit overmatig transpireren start meestal aan het einde van de pubertijd of begin twintiger jaren.

Ik heb interesse

Prijzen

Duur intake/behandeling: 20 minWerkingsduur: 3-6 mnd (100 eh Bocouture)€ 450,-
Duur intake/behandeling: 20 minWerkingsduur: 3-6 mnd (150 eh Bocouture)€ 550,-

Wat is de oorzaak van hyperhidrosis ?

Helemaal zeker weten we het niet. Er wordt gedacht aan en mogelijk erfelijke component omdat 30-50% van de mensen met hyperhidrosis een familielid heeft met de zelfde klachten.

We hebben in ons lichaam twee verschillende typen zweetklieren, de exocriene en apocriene zweetklieren. De eerste zijn er met name voor om temperatuur te reguleren en komen verspreidt over ons hele lichaam voor. Daarnaast hebben we ook apocriene zweetklieren, deze ontwikkelen zich in de pubertijd onder invloed van de geslachtshormonen en zijn met name aanwezig in gebieden als oksels waar ze via de haarzakjes het zweet uitscheiden. In combinatie met de aanwezige bacteriën kan dit zweet weer die vervelende geur veroorzaken.

Normaal transpireren

Iedereen zal normaal transpireren, dit om de temperatuur te regulieren. Dit is een continu proces en mede het gevolg van:

  • Inspanning
  • Temperatuur
  • Drinken (koffie, thee, alcohol), roken, pittig eten
  • Emoties, stress, angst
  • Hormonale schommelingen
  • Tijdstip van de dag

We produceren tussen de 100 en wel 8000 ml zweet per dag, dit bestaat voornamelijk uit water en zout. Wanneer zweten overmatig is op momenten dat je het niet verwacht noemen we het hyperhidrisis

Symptomen van hyperhydrosis:

  1. De meest voorkomende vorm van hyperhidrosis is gelokaliseerde hyperhidrosis. Bij het grootste deel van de mensen betreft dit de oksels. En aangezien het de apocriene zweetklieren betreft dan ook met name dat deel van de oksels waar normaal de haren groeien. Andere plaatsen van gelokaliseerde hyperhydrosis zijn handen, voeten, voorhoofd, wang/gelaat. De gelokaliseerde hyperhydrosis op voorhoofd en/of wang is vaak gekoppeld aan het eten (pittig eten) en noemen we gustatoire hyperhidrosis. Is deze op de wang, dan is dat vaak het gevolg van eerdere operaties of verwondingen in het gelaat en noemen we dit het syndroom van Frey.
    Gelokaliseerde hyperhidrosis kent meestal geen onderliggende oorzaak, de meeste mensen zijn dan ook gewoon gezond. Soms echter heeft de huid wel last van het continu vochtig zijn waardoor infecties van de huid lokaal op kunnen treden.
  1. De andere vorm van hyperhydrosis is gegeneraliseerde hyperhidrosis. Hierbij zweet men overmatig over het hele lichaam. Dit komt minder vaak voor dan gelokaliseerde hyperhidrosis en hier ligt wel vaker een onderliggende ziekte aan ten grondslag. Je kunt dan denken aan aandoeningen van de schildklier, een ontstekingsziekte of suikerziekten.

Psycho-Sociale aspecten

Mensen met hyperhidrosis produceren soms enorme hoeveelheden zweet. Hierdoor kunnen de oksels, handen, voeten of gelaat continu vochtig zijn. Je kunt je voorstellen dat dit in sociale contacten als heel vervelend kan worden ervaren. Mensen worden er onzeker van of de geur maakt dat ze zichzelf of anderen steeds ruiken. De geur is niet het gevolg van het zweet, maar juist van de bacteriën op de huid die reageren als de huid te lang vochtig blijft.

Hoe stellen we de diagnose?

Eigenlijk is het verhaal van de patiënten al voldoende. Je kunt al snel opmaken waar het probleemgebied zit en de klachten uitvragen. Soms is bij inspectie van de huid ook irritatie te zien van de huid. Aanvullend onderzoek is met name noodzakelijk wanneer het gegeneraliseerde hyperhidrosis betreft en hierbij zullen we je naar je huisarts doorverwijzen.
Verder aanvullend onderzoek kan worden gedaan door een jodium-zetmeel test. Hierbij zal de aangedane huid worden ingesmeerd met een jodium/alcohol oplossing, als deze is opgedroogd zal nadien zetmeel op de huid worden aangebracht. Als deze dan reageert met het vocht van de huid zal het onder invloed van de aanwezige jodium verkleuren. Een wat omslachtige manier om deze aandoening vast te stellen en wordt in de praktijk ook nog maar weinig toegepast.

Behandeling

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, ten eerste kan op de huid van alles worden aangebracht om de zweet productie te verminderen als deodorant, antitranspirant. Dit zijn meestal oplossingen met hoge doseringen aluminium en/of alcohol. Hebben vaak een beperkte werkingsduur (max 48 uur) en geven nogal eens irritatie van de huid.

Daarnaast kan soms met medicatie wat worden bereikt, denk aan middelen om de hartslag rustiger te maken of middelen tegen angst. Ook iontoforese wordt wel eens toegepast, een techniek waarbij de het aangedane gebied onder water dompelen en er een stroompje door laten lopen. De zweetproductie zal minder worden waarbij de duur van de behandeling naarmate het vaker wordt gedaan langzaam toe zal nemen van enkele dagen naar enkele weken.

Opereren

Ook operaties kunnen soms helpen, denk aan het wegsnijden van de zweetklieren uit een bepaald gebied, echter dit is vaak mutulerend en doen we liever niet. Wel wordt regelmatig een andere operatie uitgevoerd waarbij met een kijkoperatie een zenuw in de borstholte wordt doorgenomen en je blijvend minder zal zweten in het bovenlijf. Ook het zweten in de handen en zelfs blozen zal minder worden. Deze operatie heeft als voordeel dat het blijvend is, echter omdat het lichaam wel moet blijven zweten zal het onderlijf meer gaan zweten om te compenseren voor het bovenlijf. Ook kan als het misgaat je klachten krijgen van een hangend en droog ook (syndroom van Horner).

Injecties met botox

Omdat de zweetklieren aangestuurd worden door zenuwen kunnen we met botox de overdracht van dit signaal blokkeren. Het voordeel van deze behandeling is dat je heel gericht een bepaald gebied kunt behandelen, er nauwelijks bijwerkingen zijn en de behandeling 3-6 maanden aanhoudt. Verder zie je regelmatig dat de werkingsduur toeneemt naarmate je het vaker herhaald.

Bij deze behandeling worden 100 eh botuline toxine a (Bocouture®) ingespoten verdeeld over beide oksels. Met een mininaald wordt de botox verdeeld. De behandeling duurt maar kort, is weinig pijnlijk en geeft binnen enkele dagen al resultaat. Op hooguit een klein blauw plekje na zijn er eigenlijk geen bijwerkingen. En omdat je maar heel gericht een bepaald gebied behandeld heb je ook geen hinder van het meer gaan zweten op andere gebieden op je lijf. De meeste mensen hebben aan 100 eh voldoende om beide oksels te behandelen.

Mocht je interesse hebben in de deze behandeling zullen we eerst met je kijken of deze geschikt voor je is en of je verder gezond bent. Aansluitend kunnen we de behandeling uitvoeren.

Ik heb interesse

Maak kennis met onze specialisten

De artsen van ME Clinics zijn allen medisch specialist en hebben naast hun 6 jarige basisopleiding ook een 6 jarige specialisatie achter de rug. Ze zijn zowel nationaal als internationaal getraind en hebben inmiddels een ruimte ervaring op het gebied van de cosmetische geneeskunde.
Alle specialisten

Drs. Marc van Tilburg

Lees meer

Drs. Sharon Muller

Lees meer

Drs. Olaf Vrooman

Lees meer

Drs. Ruben Belder

Lees meer